Hovelitt

Hovelitt/Howlite er et boratmineral som hovedsakelig består av Kalsium og andre mineraler som Silika. Den kan finnes i hydrotermiske årer eller som hvite steiner spredt over forskjellige deler av verden.

Hardheten, 3,5 på Moh-skalaen, gjør den ideell for bruk i smykkedesign i tillegg til å brukes til å lage dekorative stykker. Dens kjemiske sammensetning gir Hovelitt et unikt utseende som spenner fra rent hvitt til gråhvitt med svarte striper som går gjennom den, avhengig av nivåene av Kalsium som er tilstede.

Selv om Hovelitt først og fremst er kjent for sine hvite toner, har den faktisk blitt funnet i forskjellige farger, fra rosa til blått. Dette ble oppdaget av en Amerikansk geolog på 1800-tallet mens han observerte uregelmessige knuter av denne edelstenen. Sjeldenheten til disse naturlig forekommende fargede Hovelittene gjør dem til et veldig ettertraktet element blant smykkebutikker som foredler steinen til smykkeform.

Selv om Hovelitt er relativt vanlig, er det ikke en altfor rikelig stein, den kan finnes mange steder. Størstedelen av Hovelitt kommer fra California og Canada; imidlertid har forekomster blitt oppdaget rundt om i verden. Geologer tror at disse forekomstene ble skapt for millioner av år siden da varmt vann blandet seg med andre elementer for å danne en mineralisert løsning. Den har også blitt populær på grunn av bruken som en imitasjonsstein for dyrere edelstener som Turkis eller Jade.